Η πρωτεΐνη του πλάσματος στα στάδια διατροφής των χοίρων

Η πρωτεΐνη του πλάσματος στα στάδια διατροφής των χοίρων

Η πρωτεΐνη του πλάσματος στα στάδια διατροφής των χοίρων

Προϊόντα βασισμένα στις πρωτεΐνες πλάσματος είναι ευρέως διαδεδομένα ως πρωτεϊνική πηγή στις τροφές των απογαλακτισμένων χοιριδίων.

Η χορήγηση πλάσματος βελτιώνει τις αποδόσεις της χοιρομητέρας και της τοκετοομάδας, καθώς και την λειτουργία του εντερικού, του αναπνευστικού και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Σε μονάδες με παρουσία του PRRS η διατροφή με πλάσμα σε χοιρομητέρες ξηράς περιόδου και γαλουχίας βελτίωσε τον δείκτη γονιμότητας και τον αριθμό των απογαλακτισμένων χοιριδίων. Σε μονάδες ελεύθερες από  το PRRS η προσθήκη πλάσματος στα σιτηρέσια ξηράς περιόδου των χοιρομητέρων 1ου κύκλου μείωσε των αριθμό των χοιριδίων με Σ.Β. στην γέννηση < 1 Kg, ενώ σε όλες τις χοιρομητέρες (1ου και περισσότερων κύκλων) το βάρος της τοκετοομάδας ήταν μεγαλύτερο την 18η ημέρα σε σύγκριση με χοιρομητέρες που κατανάλωσαν τροφή χωρίς πλάσμα. Στις χοιρομητέρες γαλουχίας η προσθήκη πλάσματος βελτιώνει τις αποδόσεις της μητέρας και τις τοκετοομάδας  ειδικά κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Τα πλεονεκτήματα του πλάσματος στην διατροφή των χοιρομητέρων είναι:

  • μείωση της θνησιμότητας έως τον απογαλακτισμό
  • μεγαλύτερα βάρη απογαλακτισμού έως και 320 γρ.
  • αύξηση της προσληφθείσας τροφής από τις νεαρές χοιρομητέρες
  • μείωση του διαστήματος απογαλακτισμού-οχείας
  • βελτίωση του δείκτη γονιμότητας

Η προσθήκη του πλάσματος σε συνδυασμό με σωστή διαχείριση,  βοηθά τα χοιρίδια να αντεπεξέλθουν στο stress μετά τον απογαλακτισμό και τα καθιστά πιο ανθεκτικά σε ακόλουθες καταστάσεις stress. Χοιρίδια που κατανάλωσαν τροφή με προσθήκη πλάσματος κατά τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά τον απογαλακτισμό, παρουσίασαν βελτίωση της Ημερήσιας Αύξηση Βάρους κατά 20%, καθώς και αύξηση της κατανάλωσης τροφής σε σύγκριση με χοιρίδια που κατανάλωσαν άλλες πρωτεϊνικής φύσης πηγές. Επιπλέον, η  διατροφή με πλάσμα ενισχύει τον φραγμό του εντέρου ενάντια στα παθογόνα, τις φλεγμονές και την διάρροια στα απογαλακτισμένα χοιρίδια,  ενώ έρευνες έδειξαν βελτίωση των αποδόσεων και μείωση της θνησιμότητας σε προσβολές από E.coli, ροτα-ιο, PRRS, γρίπη και κυκλοιό.

Η μείωση των αποδόσεων που προκαλείται από την ύπαρξη μυκοτοξινών στην τροφή  ρυθμίζεται από την προσθήκη πλάσματος.  Έρευνες απέδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν βελτιωμένος σε απογαλακτισμένα χοιρίδια στα οποία χορηγήθηκε σιτάρι και καλαμπόκι επιμολυσμένο με μυκοτοξίνες με παράλληλη χορήγηση πλάσματος σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωσαν πλάσμα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης από την γέννηση έως την προπάχυνση είναι πολύ σημαντικός και επηρεάζει την ανάπτυξη στα επόμενα στάδια. Η προπάχυνση και η πάχυνση αποτελούν το 75-80% του συνόλου της τροφής και γι αυτό ο παραγωγός πρέπει να ελαχιστοποιήσει τα χαμηλά βάρη στην γέννηση και τον απογαλακτισμό και παράλληλα να μεγιστοποιήσει τον ρυθμό ανάπτυξης στο στάδιο του αναθρεπτηρίου.

Η πρωτεΐνη του πλάσματος στους κάπρους

Ο αριθμός των δόσεων που απορρίπτονται από τους νεαρούς κάπρους μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 20% για πάνω από 4 εβδομάδες μετά την εγκατάσταση τους στον σταθμό Τ.Σ. Πολλοί παράγοντες συντελούν στην μειωμένη ποιότητα σπέρματος στων κάπρων στην απομόνωση όπως: το γενετικό υλικό και το stress της μεταφοράς, του εμβολιασμού, της αιμοληψίας και της εκπαίδευσης. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων δύναται να δημιουργήσει φλεγμονή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μορφολογικές ανωμαλίες. Επιπλέον, οι ώριμοι κάπροι λόγω του θερμικού stress έχουν μειωμένη ποσότητα σπέρματος και χαμηλή συγκέντρωση καθώς και αυξημένο ποσοστό μορφολογικών ανωμαλιών που οδηγούν σε μειωμένη γονιμότητα.

Νεαροί κάπροι σε απομόνωση

Έρευνα διάρκειας 6 εβδομάδων που πραγματοποιήθηκε σε 2 γκρουπ νεαρών κάπρων ηλικίας 228 ημερών από τα οποία στα ένα χορηγήθηκαν πρωτεΐνες πλάσματος μέσω του νερού έδειξε ότι ο ρυθμός απόρριψης του σπέρματος μειώθηκε (16,6% έναντι 23,8%) ενώ ο Μ.Ο. των παραγόμενων δόσεων από κάθε συλλογή αυξήθηκε (22.2 έναντι 20,1%). Από το σύνολο των κάπρων που εξετάσθηκαν η πλειοψηφία ήταν κάπροι κρεοπαραγωγής και τα στοιχεία μόνο για αυτούς δείχνουν αύξηση των παραγόμενων δόσεων  (23,3 έναντι 18,1%) λόγω της μείωσης του ρυθμού απόρριψης (9,0 έναντι 28,8%) που οφείλεται στην μείωση των μορφολογικών ανωμαλιών του σπέρματος (2,7 έναντι 22,0%).

Ώριμοι κάπροι κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών

Οι ώριμοι κάπροι εμφανίζουν μειωμένη libido, ποσότητα και συγκέντρωση σπέρματος κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κάπρους κατά την διάρκεια των θερμών μηνών με χορήγηση πλάσματος οι οποίοι είχαν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, πριν την χορήγηση πλάσματος, έδειξε ότι το γκρουπ που κατανάλωσε πρωτεΐνες πλάσματος  μέσω του νερού είχε περισσότερες συλλογές σπέρματος ανά κάπρο με μεγαλύτερη ποσότητα, χαμηλότερη συγκέντρωση αλλά μεγαλύτερο Μ.Ο.  δόσεων ανά συλλογή. Η ποιότητα του σπέρματος δεν διέφερε στα 2 γκρουπ με την διαφορά ότι το γκρουπ που κατανάλωσε πλάσμα εμφάνισε μικρότερο ποσοστό ανωμαλιών της ουράς στα σπερματοζωάρια κατά την διάρκεια ου τεστ.

 

Πηγή: SPRAY-DRIED PLASMA PROTEIN IN DIETS FOR VARIOUS STAGES OF SWINE PRODUCTION / SPRAY-DRIED PLASMA PROTEIN FOR BOARS, Volume XI : Issues 1&2

www.functionalproteins.com

Μάθετε περισσότερα για το πλάσμα αίματος εδώ