Θερμικό stress των χοιρομητέρων κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Διατροφή χοιρομητέρων γαλουχίας: Μια καθημερινή πρόκληση

Θερμικό stress των χοιρομητέρων κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Θανάσης Σούγιας, DVM NUEVO Swine Product Manager

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι χοιρομητέρες υποβάλλονται σε θερμικό stress όταν εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 20-22 0C (ανώτερο όριο θέρμο-ουδέτερης ζώνης).

Η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκαλεί στις χοιρομητέρες διάφορες αντιδράσεις όπως αυξημένη αναπνοή, λαχάνιασμα, και μείωση κατανάλωσης τροφής, σε μια προσπάθεια να αποβάλλουν θερμότητα.

Η μείωση της κατανάλωσης τροφής, ιδιαίτερα, έχει σαν αποτέλεσμα επιπλέον απώλεια βάρους κατά τη γαλουχία, οπότε οι χοιρομητέρες, για να ικανοποιήσουν τις αυξημένες απαιτήσεις κινητοποιούν τα δικά τους σωματικά αποθέματα, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα.

Πρακτικά, η κατάσταση αυτή έχει αρνητικές συνέπειες:

  • στο βάρος των γεννηθέντων χοιριδίων
  • στη γαλακτοπαραγωγή και στο βάρος απογαλακτισμού των χοιριδίων
  • στο διάστημα απογαλακτισμού-σπερματεγχυσης (το θερμικό stress επηρεάζει την έκκριση της ορμόνης LH και μειώνει την εκδήλωση των συμπτωμάτων του οίστρου)
  • στο ποσοστό γονιμότητας (επηρεάζει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων)
  • στο μέγεθος επόμενης τοκετοομάδας (εμποδίζει την εμβρυακή ανάπτυξη)

Ειδικά η έκκριση της LH ενεργοποιείται από:

  • Υψηλή κατανάλωση τροφής κατά την προηγούμενη Ξηρά Περίοδο
  • Υψηλή κατανάλωση τροφής κατά τη γαλουχία
  • Υψηλή πρόσληψη αμινοξέων κατά τη γαλουχία
  • Υψηλά επίπεδα αμύλου στην τροφή γαλουχίας

 

Επομένως, η ποιότητα της διατροφής και η ικανοποιητική κατανάλωση τροφής έχει ιδιαίτερη επίδραση στην αναπαραγωγική ικανότητα των χοιρομητέρων και στη διαχείριση του θερμικού stress.

Επίδραση του θερμικού stress στις αποδόσεις των χοιρομητέρων

Source: K. Wegner, C. Lambertz, G. Daş, G. Reiner and M. Gauly

Department of Animal Sciences, Georg August University, Albrecht-Thaer-Weg 3, 37075 Göttingen, Germany; Department of Veterinary Clinical Sciences, Justus Liebig University, Frankfurter Str. 112, 35392 Giessen, Germany (3 April 2014)

Εικόνα 1. Επίδραση του θερμικού stress στις αποδόσεις των χοιρομητέρων.

Διαχείριση αποφυγής αρνητικών επιπτώσεων του θερμικού στρες

Μερικές από τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο μονάδας εν όψει της επερχόμενης περιόδου του καλοκαιριού, με έμφαση στην αντιμετώπιση της μείωσης κατανάλωσης τροφής των χοιρομητέρων, περιλαμβάνουν:

  • Συστήματα εξαερισμού και ψύξης: Έλεγχος και συντήρηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και τοποθέτηση νέων όπου αυτό είναι απαραίτητο.
  • Έλεγχος σωματικής κατάστασης χοιρομητέρων πριν την είσοδο στον τοκετό. Αποφυγή υπέρβαρων χοιρομητέρων.
  • Νερό: Προσεκτικός έλεγχος της ροής του νερού, της ποιότητάς του καθώς επίσης και την κατάσταση των πιπίλων. Το καλοκαίρι οι χοιρομητέρες στη γαλουχία μπορούν να καταναλώσουν από 25-40 λίτρα νερό ημερησίως.
  • Καταγραφή καταναλώσεων φαγητού από τις χοιρομητέρες. Μικρότερα και περισσότερα γεύματα μέσα στην ημέρα, φρέσκο φαγητό κάθε φορά. Μεγαλύτερες ποσότητες κατά τις δροσερές ώρες της ημέρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η επένδυση σε αυτόματο τάισμα χοιρομητέρων με μικρογεύματα και επιλέγοντας το ανάλογο πρόγραμμα (καλοκαίρι-χειμώνας) διευκολύνει την κατανάλωση των χοιρομητέρων το καλοκαίρι και παράλληλα βοηθά στο να διατηρείται η κατανάλωση σε σωστά επίπεδα όλο το χρόνο.

  • Σύνθεση σιτηρεσίων: Εφαρμογή καλοκαιρινών σιτηρεσίων με αυξημένα αμινοξέα και ενέργεια, διατηρώντας όμως το επίπεδο των λειτουργικών ινωδών ουσιών, και με τη χρήση προσθετικών, όπως:

 

Βιταμίνη E

  1. Πρόδρομη ουσία των ανοσοσφαιρινών –> υποστηρίζει το ανοσοποιητικό
  2.  Εμποδίζει την οξείδωση των ακόρεστων λιπαρών οξέων που υπάρχουν σε αυξημένες συγκεντρώσεις στα υψιενεργειακά σιτηρέσια γαλουχίας
  3. Βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών

 

Βιταμίνη C

  1. Σημαντική αντιοξειδωτική δράση
  2. Απαραίτητη στον μεταβολισμό του κολλαγόνου

 

Βεταϊνη

  1. Βελτιώνει την αξιοποίηση της ενέργειας της τροφής
  2. Δρα ως μεθυλο-δότης
  3.  Ωσμωπροστατευτική δράση –> διατηρεί την ισορροπία νερού στα κύτταρα, αποτρέπει την αφυδάτωση, αυξάνει την ωσμωτική δύναμη των κυττάρων –> βελτιώνει την πεπτικότητα των θρεπτικών συστατικών
  4. Λιποτροπική δράση, βελτιώνει την αξιοποίηση των λιπιδίων

 

Απαραίτητα ιχνοστοιχεία, όπως Ασβέστιο, Νάτριο, Κάλιο, Χλώριο και Μαγνήσιο: λειτουργούν ως ηλεκτρολύτες και συντελούν στη διατήρηση της ωσμωτικής πίεσης και της οξεο-βασικής ισορροπίας.

Το Sow Summer Booster, είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα σχεδιασμένο ειδικά για την αντιμετώπιση του θερμικού stress και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών του στις παραγωγικές αποδόσεις των χοιρομητέρων.